Titel: VINDREV – Havsbaserade vindkraftverk som artificiella rev: Effekter på fisk
Författare: Docent Marcus C. Öhman & doktorand Dan Wilhelmsson, Zoologiska institutionen, Stockholms universitet
Utgivare: Vindforsk, FOI/Energimyndigheten
Årtal: 2005
Ämnesord: Maritimt liv
Sökord: Offshore, Utgrunden I, Yttre Stengrund, fisk, havstulpan, mussla
Rapport (Pdf)
Sammanfattning: En av de mest angelägna frågor vad gäller havsbaserad vindkrafts miljöeffekter är hur fisken påverkas. Inom projektet VINDREV bedrivs forskning för att undersöka huruvida havsbaserade vindkraftverk kan fungera som artificiella rev dvs om de attraherar och lokalt ökar mängden fisk. Docent Marcus Öhman och doktorand Dan Wilhelmsson vid zoologiska institutionen, Stockholms universitet (SU) är huvudansvariga för projektet. Två vindparker har undersökts: Utgrunden I och Yttre Stengrund. För insamlandet av data utarbetades en modifierad linjetaxeringsmetod eftersom tidigare erfarenheter på området saknades.
Resultaten visade att det var mer fisk (antal individer) på och i anslutning till verken än vad som fanns på bottnarna 20 m ifrån verken och i referensområden. Jämför man mängden fisk på verken och i de omgivande vattenmassorna var skillnaden total då ingen fisk påträffades i det senare. Vad gäller antalet fiskarter så var det ingen skillnad längs botten oavsett avståndet till verken. Även påväxten undersöktes i samarbete med botaniska institutionen, SU. Det noterades att på verken växte ett tätt lager av havstulpaner och musslor. Även bottnarna nära verken skilde sig åt från bottnarna längre ifrån. För att jämföra vindkraftverk med andra artificiella strukturer undersöktes även bropelarna under Ölandsbron och Öresundsbron.
Fortsatta fältstudier kommer att genomföras före, under och efter byggandet av Utgrunden II då 24 vindkraftverk kommer att uppföras. Reveffekter på fisk undersöks också med fältexperiment. Experimentella artificiella rev används för att i detalj studera hur vertikala strukturer och revhöjd påverkar fisk och andra organismer. Även här noterades en förändring med en aggregering av vissa arter kring strukturerna. Ytterligare ett fältexperiment genomförs för att utröna hur vindkraftverksfundamentens ytstruktur kan påverka påväxt och fisk. Resultaten visar hur olika ytmaterial skapar olika förutsättningar för påväxt. Som ett komplement till revstudierna utfördes även ett experiment i laboratorium för att studera hur vindkraftverkens undervattensljud påverkar fisk. Vissa beteendeförändringar noterades vid förhöjda amplituder. Dock visar mängden fisk på befintliga verk att ljudeffekten för flertalet arter är av mindre betydelse. Sammanfattningsvis så indikerar resultaten från projekt VINDREV att den största lokala påverkan havsbaserad vindkraft har på fisk är att livsmiljön förändras och ger en reveffekt. Projektet VINDREV stöds av Energimyndigheten, FOI, Airicole AB (Sydkraft/E.ON) och EU:s sjätte ramprogram (projekt: DOWNVIND).