Titel: Vindkraftens påverkan på den svenska landskapsbilden – hur den kan presenteras och bedömas
Författare/Author: Erik Sundqvist
Utgivare/Publisher: Umeå universitet
Årtal/Year: 2008
Ämnesord/Subject: landskap
Sökord/Keywords: vindkraft, landskap, bedömning, svensk lagstiftning
Examensarbete (Pdf)
Sammanfattning/Abstract: Under de senaste åren har utbyggnaden av vindkraft i Sverige inneburit att anläggningarna blivit både större och fler i antal. Generella riktlinjer finns för exempelvis myndigheters bedömning av buller från vindkraft men däremot är den vägledande informationen rörande hantering och bedömning av en anläggnings påverkan på landskapsbilden begränsad. Bedömningen av denna fråga är komplicerad eftersom begreppet både omfattar anläggningens lokalisering men också hur den utformas och placeras i förhållande till landskapet. Dessutom saknas generella riktlinjer angående lagstiftningens tillämpning på frågor kopplade till påverkan på landskapsbilden. Utifrån den information och de visualiseringar som exploatören presenterar är det ofta i en kommun miljöinspektörens uppgift att avväga anläggningens påverkan kontra värdet av landskapsbilden.
Syftet med detta examensarbete var att redogöra för den information om påverkan på landskapsbilden som gällande lagstiftning ställer krav på att exploatören ska redovisa i en ansökan för anläggande av vindkraft. Arbetet syftade även till att studera exploatörens val av visualiseringsmetod och bedöma hur effektiva dem var, samt föreslå en checklista för en framtida förbättrad bedömning av exploatörens information och visualiseringar. Slutligen syftade arbetet till att studera kommunernas kompetens för att bedöma påverkan på landskapsbilden som fråga.
Studien genomfördes genom att de lagparagrafer som konstaterades reglera påverkan på landskapsbilden applicerades på två mindre och två större valda vindkraftsprojekt. I studien utfördes en analys av den information som exploatörerna presenterade angående anläggningens påverkan på landskapsbilden och de visualiseringsmetoder som användes för att illustrera detta. Denna studie kompletterades med intervjuer med exploatörerna och de handläggare vid kommunen och länsstyrelser som ansvarat för bedömningen av projekten. Studien av kommunernas kompetens att bedöma påverkan på landskapsbilden genomfördes genom intervjuer av ett antal experter på landskapsanalyser.
Resultatet visade att den information om påverkan på landskapsbilden som lagstiftningen ställer krav på exploatörerna att redovisa rör valet av lokalisering och hur energi ska kunna produceras utan att olägenheter på människors hälsa, miljö, natur- och kulturvärden uppstår. För de tillståndspliktiga anläggningarna krävdes även en motivering av vald utformning samt hur anläggningen inte skapar olägenheter när den uppförts. Beträffande exploatörernas val av visualiseringsmetoder visade det sig att använda metoder var effektiva för att presentera påverkan på landskapsbilden. I några av de studerade projekten saknades dock motiveringar till valda fotopunkter och även annan information som hade hjälpt handläggaren att bedöma om antalet gjorda fotomontage var tillräckligt för att bedöma anläggningens påverkan på landskapsbilden. Då vindkraft anläggs i olika landskap med skillnader i förutsättningar att ta emot vindkraft behövdes en checklista som kunde tillämpas på vindkraftsanläggningar i olika miljöer.
Intervjuerna med experterna på landskapsanalys visade att en miljöinspektör i regel inte har den helhetsbild som krävs för en bra bedömning och att en kommun generellt sett saknar bra kompetens för bedömning av frågor kopplade till påverkan på landskapsbilden.