Titel: Vindkraft till havs – en jämförelse mellan miljökonsekvensbeskrivningar i Sverige, Danmark och Tyskland
Författare: Frida Eklund och Karin Larsson
Utgivare: Frida Eklund och Karin Larsson
Årtal: 2004
Ämnesord: Miljötillstånd
Rapport (pdf)
Sammanfattning: Detta projektarbete utgörs av en litteraturstudie, där miljökonsekvensbeskrivningar för några vindkraftparker i Sverige, Tyskland och Danmark granskas. Rekommendationer för innehållet i dessa miljökonsekvensbeskrivningar anges bland annat av konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten, även kallad Oslo-Pariskonventionen, OSPAR. Syftet med arbetet är att jämföra miljökonsekvensbeskrivningarna med de rekommendationer som anges av OSPAR, och att sedan studera om dessa uppfylls. Dessutom är syftet att undersöka om det finns några skillnader eller likheter mellan de olika ländernas miljökonsekvensbeskrivningar.
De miljökonsekvensbeskrivningar som studeras behandlar vindkraftparkerna Utgrunden II och Fladen i Sverige, Ventotec Ost 2 och Adlergrund i Tyskland samt Horns Rev i Danmark. För att uppnå syftet med projektarbetet jämförs miljökonsekvens-beskrivningarna dels med OSPAR:s rekommendationer, och dels med varandra. De undersökta avsnitten är lokalisering och nulägesbeskrivning, möjlig påverkan på fågel, marina däggdjur, fisk, marin flora och bottendjur, sediment, vattenförhållanden, landskapsbild och andra intressen, pilot- och utbyggnadsfas samt kvalitetssäkring, riskbedömning och undersökta områden. Däremot behandlas säkerhetsfrågor, turism, fiske och försvar endast översiktligt. Vidare har kontroll av kvalitetssäkring inte kunnat genomföras fullständigt.
Resultatet visar att de två tyska miljökonsekvensbeskrivningarna generellt sett uppfyller OSPAR:s rekommendationer bäst. Vidare är Danmarks miljökonsekvensbeskrivning något bättre än de båda svenska. Generellt sett utreds lokaliseringsalternativ bättre i de båda svenska respektive den danska miljökonsekvensbeskrivningen än i de tyska. Däremot är alla tre ländernas nulägesbeskrivningar omfattande och bra skrivna. Påverkan på marin flora och bottendjur, sediment, vattenförhållanden och landskapsbild diskuteras ungefär lika utförligt av de tre länderna, och endast i något fall har författarna missat någonting som OSPAR angett rekommendation om. De båda svenska miljökonsekvensbeskrivningarna är dock sämre än de övriga när det gäller att beskriva påverkan på fågel, marina däggdjur och fisk.
De rekommendationer som finns avseende pilotfas uppfylls dock av de flesta företag, medan riskbedömningen däremot skiljer sig åt mellan länderna. I de svenska exemplen genomförs inte en fullständig riskbedömning enligt de rekommendationer som finns, medan det i den danska miljökonsekvensbeskrivningen däremot utförs en mycket bra sådan. När det gäller studerade områden uppfyller inget av länderna OSPAR:s rekommendationer till fullo. I de båda svenska miljökonsekvensbeskrivningarna nämns inte alls inom vilka områden som miljöeffekter studeras. De tyska och danska exemplen tar upp ämnet, men beskrivningarna är dock oklara.
OSPAR-dokumenten samlar många olika aspekter vad gäller vindkraft till havs, och är till stor hjälp för författande av miljökonsekvensbeskrivningar. Trots detta kan OSPARdokumenten förbättras genom att bland annat inkludera rekommendationer angående värdering av effekter och konsekvenser, nollalternativ samt skadeförebyggande åtgärder.