Vindkraft kring Siljan – en landskapsbedömning Plan och beredskapsenheten

 

Titel: Vindkraft kring Siljan – en landskapsbedömning Plan och beredskapsenheten
Författare:
Länsstyrelsen Dalarna
Utgivare:
Länsstyrelsen Dalarna
Årtal:
2010
Ämnesord: Siljan, Dalarna, landskapsbedömning, beredskapsenheten
Rapport (pdf)


Sammanfattning: Landskapet runt Siljan har stor betydelse för Dalarnas attraktivitet och är en viktig del i varumärket Dalarna. En utbyggnad av vindkraft ska därför ske i samklang med bevarandet av de viktiga kultur- och naturvärden som utgör grunden för turism och friluftsliv i Siljansområdet. Länsstyrelsen Dalarna har därför i samarbete med Siljanskommunerna och Siljan Turism genomfört en landskapsbedömning av Siljansområdet. I den europeiska landskapskonventionens anda har ett
aktivt arbete bedrivits med samrådsmöten, en blogg och internet-enkäter för att informera och skapa dialog med boende och verksamma runt Siljan.

Landskapsbedömningen har utförts av konsultgruppen Mellanrum AB, som också ansvarat för samrådsmöten och projektets blogg. En projektgrupp bestående av representanter för Länsstyrelsen, Leksands, Mora, Orsa, Rättviks och Älvdalens kommuner samt Siljan Turism har följt arbetet och deltagit i samrådsaktiviteter. Länsstyrelsen har varit projektägare och ansvarat för projektledning. Beate Löfvenberg har varit projektledare.

Projektet har finansierats av Boverket. Länsstyrelsen och deltagande kommuner har varit delfinansiärer genom sin nedlagda arbetstid. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har också bidragit med stöd från område Landskapsarkitektur samt Movium Partnerskap, för utveckling av metoder för landskapsbedömningar med utgångspunkt i den europeiska landskapskonventionen. Fil. dr. Jenny Nord och fil. lic. Karin Hammarlund har varit projektansvariga för SLU:s medverkan.

Dalarnas forskningsråd har följt upp samrådsprocessen med särskild inriktning på de webbaserade samrådsmetoderna. Resultatet kommer att publiceras i en separat rapport.

Arbetet med att ta fram denna rapport har varit stimulerande och lärorikt för oss i projektgruppen men också, tror vi, för de medborgare som deltagit i samrådsmöten samt följt och kommenterat arbetsprocessen på bloggen. Det är vår förhoppning att rapporten kommer att bidra till en fortsatt dialog om landskapet och vindkraften och utgöra ett värdefullt planeringsunderlag för kommunernas fortsatta planering för vindkraft. Rapporten bekräftar också det som varit en av utgångspunkterna för arbetet, nämligen att det är nödvändigt att Siljanskommunerna har en gemensam syn på vilka förändringar i landskapet runt Siljan som är lämpliga, eftersom vindkraftsetableringarna påverkar landskapet över kommungränserna.