Titel: Urban Vindkraft – Dagens kunskapsläge
Författare: Sophia Christianson och Mikael Olenmark
Utgivare: Lunds Tekniska Högskola, Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg, Institutionen för arkitektur och byggd miljö/Energi och byggnadsdesign
Årtal: 2009
Ämnesord: Vindkraft i stadsmiljö
Sökord: småskalig, urban, vindkraft, vindmodellering, hawt, vawt, uwt
Examensarbete (Pdf)
Sammanfattning: För en lyckad projektering av urban vindkraft krävs att vinden så väl som infästningar, ljudutbredningar och de krav och regler som gäller beaktas. Men mycket erfarenhet saknas fortfarande och många projekt misslyckas därför. I denna rapport behandlas ovan nämnda aspekter och en sammanställning av erfarenheter och kunskapsbrister har gjorts med syftet att underlätta i projekteringsfasen.
Vindförhållandena i urban miljö är komplicerade och de flesta vindmodelleringsprogram är utformade för storskalig vindkraft. Då vinden är den faktor som avgör om investering i vindkraft blir lönsamt eller inte är den viktigt att försöka förutse. Den metod som vi anser är mest lämpad för urbana vindförhållanden beskrivs i kapitlet Handberäkningsmodell för vind och höjd över taket. Metoden är approximativ men ger en bra utgångspunkt för bestämning av vindhastighet och vindkraftverkets placering på taket.
Oavsett om ett vindkraftverk har de perfekta vindförhållandena och möjligheten att producera stora mängder energi får vindkraftverket inte drivas om det låter för mycket. Därför är det viktigt att vindkraftverkets ljuddata är känd och att den är tillförlitlig.
Vad det gäller infästningarna mellan vindkraftverket och stommen konstateras att det är en viktig aspekt att beakta för att förhindra stomljud och vibrationer samt undvika skador i byggnadens skal. Det finns dock inga tumregler att tillgå eftersom infästningarna måste utformas specifikt för varje fall då förutsättningarna skiljer för olika hus.
Det finns en mängd regler som ska följas och krav som ska uppfyllas för att ett vindkraftverk ska få monteras. Här behandlas därför innehållet i en bygglovs-ansökan, regler för anslutning till elnätet och riktvärden för buller från vindkraftverk. Även krav för skuggning och stroboskopeffekten samt tekniska krav på vindkraftverket tas upp.
Uppgifter om energiproduktionen från projekt med urbana vindkraftverk är idag bristfälliga. Därför kan inga definitiva slutsatser om deras effektivitet göras. Däremot kan det konstatera att det inte är troligt att urban vindkraft någonsin kommer att nå samma avkastning som storskalig vindkraft eftersom vindresurserna i urban miljö inte är lika förmånliga.
Å andra sidan är urban vindkraft fortfarande i sin utvecklingsfas. Detta innebär att kostnaderna kommer att minskas och att effektiviteten kommer förbättras. Om förslagen på nettomätning och avveckling av kostnaden för hantering av timvis mätning och dubbla abonnemang godkänns av riksdagen skulle detta ytterligare öka förutsättningarna för att urban vindkrafts lönsamhet.
Om inte tar hänsyn tas redan från början till val av plats, höjd, placering på taket, infästningar och ljudutbredning har det visat att vindkraftverken inte sällan blir helt felplacerade och knappt producerar någon energi eller låter för mycket och tvingas stängas av. Ska man satsa på urban vindkraft bör man se till att förhållanden är de rätta genom att göra en grundlig projektering, alltså göra rätt från början.
Nyckelord: Urban, småskalig, vindkraft, vindmodellering, HAWT, VAWT, UWT