Stor andel vindkraft 7:08

Titel: Stor andel vindkraft ur ett marknads- och teknikperspektiv – Underlag till Vindforsks syntesrapport, Vindforsk teknikrapport 7:08
Författare: Nils Andersson
Utgivare: Elforsk, Vindforsk
Årtal: 2008
Ämnesord: samhällsekonomi
Sökord: marknad, elnät, styrmedel. reglering
Rapport (Pdf)



Sammanfattning:
EUs mål att till 2020 öka andelen förnybar energi till 20 % innebär för
Sveriges del att vi ska uppnå 49 % år 2020. Detta framgår av det direktivförslag¹ som EU kommissionen lade fram i början på året. Ökningen från 39,8 % till 49 % för Sveriges del kommer att ställa stora krav på utbyggnad av förnybar el inklusive vindkraft.

Energimyndigheten har tagit fram ett nytt planeringsmål² för vindkraftutbygganden i Sverige på 30 TWh till år 2020. Av detta mål anser myndigheten att 10 TWh bör vara havsbaserad vindkraft.

Potentialen för vindkraftutbyggnad i Sverige är inte begränsande. Det finns mycket goda vindlägen både till lands och till havs. För att nå utbyggnadsmålet 2020 är det istället tillståndprocesserna för anläggningar och nätanslutningar som är den stora utmaningen.

När det gäller tillståndsprocesserna är det inte bara den lagliga utformningen som är viktig utan kapaciteten hos myndigheter och miljödomstolar måste också förstärkas.

Dessutom är kostnaderna för att bygga vindkraft fortfarande så höga att elmarknadens förväntade elprisutveckling inte kommer att räcka till för att ge tillräckliga incitament för en omfattande utbyggnad av vindkraft i Sverige.

Politiskt beslutade styrmedlen kommer därför att bli av största betydelse för den framtida utbyggnaden. Styrmedlen måste utformas för att stimulera kostnadseffektivitet.

För havsbaserad vindkraft krävs enligt Energimyndigheten ett särskilt stödsystem.

Nätanslutning av den tillkommande vindkraften måste också studeras noggrant. I dag produceras hälften av all el i Sverige i tre stamnätspunkter, Forsmark, Ringhals och Simpevarp. Den andra hälften produceras i vattenkraftstationer i framförallt norra Sverige och överförs via stamnätet söder ut. En storskalig satsning på vindkraft över hela landet samt till havs kräver en helt ny nätstruktur med lokala produktionsnät som ansluter
vindkraftparker till regionnät och eller stamnätet.

Svenska Kraftnät som är systemansvarig myndighet och stamnätsägare måste få en central roll i en storskalig utbyggnad av vindkraft i Sverige och i övriga Norden. Den nordiska elmarknaden övergår till att bli en exportmarknad vilket ställer krav på ökade samkörningsförbindelser till kontinenten.

En storskalig utbyggnad av vindkraft ställer också krav på ökade reglerresurser vilket Svenska Kraftnät belyser i en rapport³ som lämnades till Regeringen i början av juni.

Enligt Svenska Kraftnät finns det en stor utvecklingspotential på förbrukningssidan i synnerhet om formerna för laddning av el- och hybridbilar utvecklas så att de kan utnyttjas för att reglera ut vindkraftens variationer.

En storskalig utbyggnad av vindkraft kommer att medföra behov av både lokala förstärkningar och systemförstärkningar i överföringsnätet.

Svenska Kraftnät ansåg i sitt remissvar på Energimyndighetens förslag till nytt planeringsmål för vindkraften att den främsta gränssättande faktorn inte kommer att vara utbyggnaden av produktionsanläggningar utan förstärkningar i överföringsnäten. I dag är löptiden för ett kraftledningsprojekt på stamnätsnivå minst fem år men oftast längre. Det är avsevärt längre än den tid som normalt behövs för att få tillstånd att bygga nya vindkraftsanläggningar. Förkortade tillståndsprocesser för också för att bygga
ledningar är därför avgörande viktiga.

Detta innebär sammantaget att forskning och utveckling bör omfatta ny teknik inom alla områden som kan leda till bättre kostnadseffektivitet.

Forskningen bör syfta till att öka förståelse och kunskapen om vidareutvecklade eller nya system för generering av elenergi från vindkraft med fokus på hela systemkedjan från aerodynamik till elanslutning där forskning av internationell kvalitet kan bedrivas (dvs
av den kvalitet att resultaten publiceras i vetenskapliga tidskrifter och presenteras på internationella konferenser).

Forskningen ska vara tillämpbar dvs ha anknytning till
industriell utveckling (t.ex. i demonstrationsprojekt tillsammans med större energibolag) och inte enbart vara av akademiska karaktär.

En önskvärd utveckling är att vi i Sverige kan bygga upp en egen tillverkningsindustri för vindkraft. Det behövs fler aktörer på tillverkningssidan.

¹ Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av användningen
av förnybar energi av den 23 januari 2008.
² Nytt planeringsmål för vindkraften 2020, ER 2007:45
³ Storskalig utbyggnad av vindkraft, Konsekvenser för stamnätet och behov av
reglerkraft, Dnr 617/2008/AN40, 1 juni 2008