Skogseryds vindkraftspark

Titel: Skogseryds vindkraftspark, Kulturhistorisk förstudie inför vindkraftsetablering, Forserums och Malmbäcks socknar i Nässjö kommun, Jönköpings län
Författare: Jenny Ameziane, Ådel V. Franzén och Anette Lindgren
Utgivare: Jönköpings Läns Museum
Årtal: 2009
Sökord: kulturhistoriska miljöer; kulturhistoriska landskap; vindkraftsetablering; samhällsutveckling
Rapport via Nässjö kommun, Jönköpings län


Sammanfattning: Jönköpings läns museum har, på uppdrag av Vattenfall Vindkraft AB, under sommaren 2009 genomfört en kulturhistorisk förstudie inför anläggande av vindkraftspark i Skogseryd, Forserums och Malmbäcks socknar, Nässjö kommun.

Studien fokuserar på hur landskapet i området förändrats över tid – från stenålder till nutid – samt synliggör områdets karaktärsdrag och värdefulla kulturhistoriska miljöer. Syftet med förstudien är att underlätta den vidare planeringen av vindkraftens utformning i området.

Det känsligaste elementet i landskapet är det ålderstigna vägnät som täcker stora delar av området. Det berättar om byarnas kommunikationsnät och människors rörelser i landskapet. Vägnätet behöver särskilt värnas inför vindkraftens utbyggnad.

I övrigt har fem delområden (A–E) lyfts ut som särskilt kultur-historiskt värdefulla landskap med hänsyn tagen till höga upplevelse-värden, pedagogiska värden och enskilda lämningar i landskapet med hög vetenskaplig potential. I förstudien lämnas förslag på vilka åtgärder som behövs inför vindkraftsetableringen, både avseende elnätets utbyggnad och vindkraftverkens placering.

Utbyggnaden av vindkraft är positiv för samhällsutvecklingen, men kräver en viss anpassning till det omgivande landskapet.Delar av förstudieområdet tål en mer storskalig utbyggnad av vindkraft, med fördel förlagd till produktionsskogen. I den småskaliga odlingsbygden bör verken, om möjligt, anpassas till lägre höjder och ha glesare spridning i landskapet.