Planering av vindkraft Vindforsk TR 3:08

Titel: Planering av vindkraft – Underlag till VindForsks syntesrapport, Vindforsk teknikrapport 3:08
Författare: red. Åsa Elmqvist
Utgivare: Elforsk, Vindforsk
Årtal: 2008
Ämnesord: kommunal planering
Sökord: miljöprocessutredningen, riksintresse, planering, landskap, NIMBY.
Rapport (Pdf)


Sammanfattning: Vid etablering av en vindkraftanläggning är genomtänkt planering avgörande för i vilken grad projektet accepteras av omgivningen.

Det är dock många parametrar som ska vägas samman, analyseras och kommuniceras till de närboende innan val av plats och parkutformning görs definitivt och det är viktigt att planeringsprocessen tar hänsyn till såväl erfarenheter från tidigare genomförda projekt som lokala förhållanden och förutsättningar.

På ett nationellt plan arbetar man exempelvis med verktyg som fastställande av planeringsmål och områden av riksintresse för vindbruk. Syftet är bland annat att det i den fysiska planeringen i kommuner och länsstyrelser ska finnas en förberedelse för en effektiv vindkraftutbyggnad med små negativa konsekvenser för de närboende.

Forskning om planeringsfrågor för vindkraftetablering bedrivs bland annat inom kunskapsprogrammet Vindval med målet att presentera handfasta råd och rekommendationer för projektörer och tillståndsgivande instanser.

Resultaten hittills visar bland annat att en noggrann genomgång av bygdens historia och kultur kan ge värdefull kunskap för hur planeringsfasen kan bedrivas i det enskilda fallet. En öppen process med reella möjligheter till delaktighet för de närboende har visat sig vara en framgångsfaktor liksom erbjudande av möjligheter till ekonomiskt engagemang för lokalbefolkningen.

Studier av vindkraftprojekt som inte fullföljts enligt projektörens intentioner visar att många tilltänkta etableringar avbryts under samråds- eller miljöprövningsfasen vilket kan tolkas som att det finns resurser att spara på en god planering innan uppstart av ett etableringsprojekt.

Forskning utförd i Holland diskuterar bland annat betydelsen av det så kallade NIMBY-syndromet vilket kan uppstå på såväl individnivå som myndighetsnivå. Man konstaterar att det är viktigt att bygga upp ett ”institutionellt kapital” för vindkraften samt att fenomenet endast förklarar en liten del av de motståndskrafter som kan etableras i samband med vindkraftprojektering.

Ett exempel på område att studera vidare är metoder för samlade värderingar som ska utgöra underlag för beslut om lämpliga platser för vindkraftetableringar. Andra områden är utveckling av former för kunskapsspridning och dialog i samrådsfasen samt hantering av acceptansproblematik och framtagande av goda exempel.

Inför prioritering av kommande forskningsmedel förordas generellt en ökad satsning på en effektiv planeringsprocess då en sådan visat sig kunna reducera de resurser som krävs av framtidens etableringar (i tillståndsprocesser o dyl) och i förlängningen kan kostnaden för ny vindkraft hållas nere med hjälp av en god planering.