Titel: Miljöeffekter av vindkraft – Underlag till VindForsks syntesrapport, Vindforsk teknikrapport 4:08
Författare: red. Åsa Elmqvist
Utgivare: Elforsk, Vindforsk
Årtal: 2008
Ämnesord: Fåglar, maritimt liv
Sökord: miljö, fisk, fågel, fladdermöss, ljud, ekosystem, ornitologi, vindval.
Rapport (Pdf)
Sammanfattning: Vindkraftens miljöeffekter är nödvändiga att identifiera och beakta eftersom en viktig anledning till att bygga ut vindenergi som energikälla är önskan om att värna om miljön på lång sikt.
Studier av effekter på den lokala miljön görs dels i samband med vindkraftetableringar i form av t ex kontrollprogram och dels av konsekvensbedömningar inför en planerad byggnation. Som kompletterande underlag för planering och konsekvensbedömning bedrivs på många håll forskning och studier av högskolor och forskningsinstitutioner.
Utifrån denna kunskap vet vi en hel del om hur vindkraften påverkar sin närmiljö även om det finns detaljer kvar att utforska närmare för att få en helhetsbild.
Avseende havsförlagda vindkraftverk har man bland annat konstaterat att valet av fundamentkonstruktion i kombination med aktuell typ av bottenbeskaffenhet har betydelse för vilka växter och djur som kommer finnas i området under driftfasen. Generellt kan sägas att de hårda vertikala strukturernas ytor tenderar att medföra en lokal ökning av biomassa. Det har även visats att flyttande fåglar väjer i god tid och att få födosökande sjöfåglar förolyckas i de havsbaserade vindkraftparkerna. Det man istället bör beakta inför kommande etableringar är de samlade effekterna av exempelvis reducerade födosöksområden och konsekvenser av så kallade barriäreffekter när flera parker etableras nära varandra.
Även på land kan man konstatera att de vindkraftanläggningar som etablerats hittills medfört små eller inga negativa konsekvenser för sin omgivning. Exempel på arter som i vissa fall kräver särskild omsorg i planeringen är stora rovfåglar och vissa fladdermöss. För framtiden ser man behov av att studera effekter på de djur som lever i områden som är ”nya” i vindkraftsammanhang. Det gäller exempelvis skogens fåglar och däggdjur samt fjällnära fauna. I sammanhanget bör man även se över konsekvenser av den infrastruktur och mänskliga aktivitet som följer med en ökad vindkraftutbyggnad.
För kommande forskningsprojekt finns också behov av att ta tvärvetenskapliga grepp om konsekvensbedömning där vindkraftens miljöfördelar vägs in på ett adekvat sätt. De identifierade effekterna bör även värderas med vetenskapliga metoder och sättas i vidare sammanhang i syfte att stärka miljöbedömningarna som underlag för beslut och planering.