Titel: Mätningar av nedisning i en hög mast, Elforsk rapport 09:24
Författare: Per-Erik Persson
Utgivare: Elforsk, Vindforsk
Årtal: 2009
Ämnesord: vindkraft i kallt klimat
Sökord: nedisning,
Rapport
Sammanfattning: Projektet med mätningar av nedisning i en hög mast är en förberedelse för att i framtiden kunna utföra synoptiska mätningar – samtidiga mätningar på olika geografiska platser. Sådana mätningar är viktiga för att öka kunskaperna i
nedisningsfysik, skapa lägesbilder och vidareutveckla modeller och därmed skapa bättre underlag för nedisningsprognoser.
Projektet är ett första steg på vägen mot bättre nedisningsmätningar samt att skaffa erfarenheter av använda givare.
Projektet syftade till att initiera nationella och synoptiska nedisningsmätningar för att kunna verifiera och utveckla nedisningsmodeller för vindkraft i karterings- och prognossyfte. Rent konkret innebar det att under vårvintern 2008 och hösten/vintern 2008 mättes nedisning i Teracoms mast i Sveg på 4 olika höjder samt på det intilliggande vindkraftverket. Mätdata har sedan jämförts med beräkningsresultat för nedisning och produktionsbortfall på vindkraft.
Mätplatsen ingår i ett EU-projekt, COST 727, med namnet Measuring and forecasting atmospheric icing of structures.
Datainsamlingen från nedisningsmätningarna på de fem mätstationerna har fungerat väl, med undantag för enstaka perioder när kommunikationen med någon av stationerna uteblivit. Vissa fel i databearbetning och presentation upptäcktes inte förrän mätningarna pågått en avsevärd tid. De issensorer som använts behöver förbättras för att ge tillförlitliga mätdata och den använda multisensorn för väderparametrar fungerar inte tillförlitligt vid kraftig nedisning.
Dagens meteorologiska modeller som används för prognosproduktion klarar av att tala om att isbildning förekommer. De är dock begränsade och klarar inte av att i detalj beskriva var nedisningen äger rum eller i vilken omfattning. Ett utbyggt nät av mastmätningar skulle kunna ge ett mycket värdefullt bidrag till insamlingen av meteorologiska väderdata, vilket är en förutsättning för att kunna göra precisa prognoser.