Havsbaserad vindkraft och socioekonomiska konsekvenser – en studie i Torsås kommun

Titel: Havsbaserad vindkraft och socioekonomiska konsekvenser – en studie i Torsås kommun
Författare:
Sanna Mels
Utgivare:
Torsås kommun, Vindforsk
Årtal:
2003
Ämnesord: Opinion & acceptans, Samhällsekonomi
Sökord: Utgrunden, Yttre stengrund
Rapport (pdf)


Sammanfattning: Utbyggnaden av vindkraften ingår i en nationell strategi för att åstadkomma ett miljömässigt hållbart samhälle. Som näringslivsaktör påverkar vindkraftföretagen det lokala samhälle de verkar inom. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det därför viktigt att vindkraften även blir ekonomiskt och socialt hållbar. Torsås kommun har blivit utgångspunkt för verksamheten kring de två havsbaserade vindkraftparkerna Utgrunden och Yttre Stengrund i Kalmarsund.

Föreliggande utredning syftar mot denna bakgrund till att belysa de socioekonomiska konsekvenserna i Torsås kommun av verksamheten kring den havsbaserade vindkraften i Kalmarsund. Studiens fokus ligger på inverkan på näringslivet i Torsås kommun under perioden 1999-2003. Det empiriska materialet består av 32 intervjuer i semistrukturerad form och täcker in de verksamma vindkraftföretagen, näringsliv och tjänstemän i Torsås kommun samt regionala myndigheter i Kalmar län. Torsås kommun utmärker sig både i ett svenskt och i ett internationellt sammanhang genom ett välkomnande mottagande av vindkraftverksamheten.

Mot den bakgrunden utvecklas ett ”In My Back Yard”-begrepp. Detta begrepp ställs mot det i vindkraftsammanhang annars vanligt förekommande ”Not In My Back Yard”-begreppet. Därigenom möjliggörs en diskussion kring betydelsen av det lokala mottagandet för hur verksamheten utvecklas och påverkar samhället. De socioekonomiska konsekvenserna som framträder indelas i tre kategorier: (1) ekonomiska och sysselsättningsmässiga konsekvenser, med en särskild belysning på inverkan på Bergkvara hamn, (2) nätverksrelaterade konsekvenser, samt (3) socialt och mentalt förankrade effekter.

Den mest intensiva inverkan upplevdes i kommunen under den period under hösten 2000 och våren 2001 då de två vindkraftparkerna etablerades. Då var också de ekonomiska och sysselsättnings-mässiga konsekvenserna som tydligast. Beträffande näringslivet i sin helhet har dock sådan inverkan varit begränsad. Nätverksrelaterade och socialt och mentalt förankrade konsekvenser är inte mätbara men förefaller ha en potential att i framtiden leda till en djupare inverkan. I förlängningen kan detta även påverka den lokala ekonomin. Sådana tendenser kommer till uttryck exempelvis genom arbetet inom Kalmar län med att utveckla ett kluster kring havsbaserad vindkraft, samt inverkan på kommunens platsidentitet och image. På det hela taget förefaller det som om sammanhanget kring havsbaserad vindkraft i Torsås kommun har varit gynnsamt för klimatet inom näringslivet och för den lokala utvecklingen ur ett socioekonomiskt perspektiv.