Titel: Uppgradering av vindkraftsstatistiken, Elforsk rapport 08:11
Författare: Anna Nordin, Nils-Erik Carlstedt, Bengt Göransson
Utgivare: Elforsk, Vindforsk
Årtal: 2007
Ämnesord: statistik
Sökord: vindkraft, statistik
Rapport
Sammanfattning: Rapporten beskriver uppdraget ”Uppgradering av vindkraftstatistiken” som Vattenfall Power Consultant AB har fått av forskningsprogrammet Vindforsk. Uppdraget avser att se över förbättringsmöjligheter i driftstatistiken för vindkraft och omfattar tre frågeställningar,
• Inrapporteringssystemet vars anslutningsgrad sjönk avsevärt då elcertifikatsystemet infördes och rapportobligatoriet föll bort.
• Tillgänglighetsrapporteringen vars tillförlitlighet och förekomst av olika definitioner skapar oreda.
• Felrapporteringen som under några år inte funnits med skall ges förslag på hur ett eventuellt återinförande kan ske och möjliga förbättringsmöjligheter.
De slutsatser som kan dras är att dagens frivilliga system förvisso kan förbättras men om statistiken skall blir 100 % -igt fullständig måste ett obligatoriskt inrapporteringssystem införas. Detta kräver en lagändring som tidsmässigt innebär att systemet kan träda i kraft tidigast 2009.
Det bidragsdrivna elcertifikatssystemet innebär dock att det bör finnas förutsättningar för en relativt god anslutning till driftstatistiken utan lagstiftning. Rapporten visar att samordning är möjligt att genomföra och två olika nivåer är föreslagna. Den lägre nivån innebär att systemen synkroniseras med gemensamt ID-nummer i samband med godkännandet av anläggningen. Samtidigt införs en ny rutin hos Energimyndigheten och som innebär att anläggningsägarna i samband med utskick av godkännandet också erbjuds att delta i vindkraftstatistiken och att de därför skall underteckna och skicka tillbaka till driftstatistiken diverse medgivanden samt ytterligare teknikiska data, liknande det nuvarande systemet. Denna lägre nivå innebär att samtliga verk kommer att finnas registrerade också i driftdatabasen men att produktionsdata saknas för de verk där anläggningsägaren valt att inte vara med.
En samordning på en högre nivå möjliggörs om vi också får medgivande från anläggningsägaren att ta del av produktionsvärden från Svenska Kraftnäts databas Cesar, vilket innebär att det är möjligt att jämföra och komplettera med uppgifter från denna databas.
Vad det gäller verkens tillgänglighet finns i många av dagens moderna verk mer information i verkens datorer avseende tillgänglighet. Denna information bör kunna användas inom det automatiska avläsningssystemet för att få fram mer tillförlitliga tillgänglighetsvärden.
Ett felrapporteringssystem kan återinföras liknande det som tidigare fanns. För att införa ett sådant tillkommer ett administrativt arbete då rapporteringen och sammanställningen måste ske manuellt.