Titel: Vindkraft i Västra Götaland – status och möjligheter – Förstudie om vindkraft
Författare: Mattias Thörnkvist, Vattenfall Power Consultant AB
Utgivare: Västra Götalandsregionen
Årtal: 2008
Ämnesord: Kommunal planering
Förstudie (Pdf)
Sammanfattning: I denna rapport presenteras resultatet av en vindkraftutredning som Vattenfall Power Consultant AB fått i uppdrag av Miljösekretariatet, Västra Götalandsregionen, att utföra. Utredningen syftar övergripande till att kartlägga nuläge samt att identifiera hinder och möjligheter för en framtida vindkraftutbyggnad inom länet.
Vår övergripande slutsats är att Västra Götalands län har goda förutsättningar för vindkraft. Det finns idag mer än 160 verk i drift i länet vilket motsvarar 15–20% av antalet verk i Sverige. Bedömningen är att det inom regionen finns en bra bredd av kompetens och resurser som kan bidra till att Västra Götalands län successivt stärker sin vindkraftposition.
Västra Götalands län bedöms ha en stark utvecklingspotential inom vindkraftområdet med anledning av bl.a. följande aspekter:
Inom länet finns såväl stora industriella aktörer och energibolag som mindre entreprenörer, projektutvecklare, konsulter och underleverantörer med mångårig erfarenhet i vindkraftbranschen.
Det finns ett flertal framstående forsknings- och utbildningsaktörer inom länet.
Länet har en gynnsam vindresurs och en i många avseenden väl utbyggd infrastruktur för vindkraft.
Dessa faktorer bedöms skapa goda förutsättningar för att inom länet testa och utveckla ny vindkraftteknologi.
Hinder och flaskhalsar för en kraftig utbyggnad är bl.a. relaterade till:
Miljö, acceptans och tillstånd
Tillståndsprocessen är ofta komplicerad och tar lång tid. Risken för överklaganden är stor.
Ersättningsnivåer och modeller för markägaravtal varierar starkt mellan olika projekt.
Elnätkapacitet
En större utbyggnad av vindkraft i Västra Götaland kräver omfattande nätförstärkningar. Tillståndsprocessen för elnät är tidskrävande. Vindkraftägaren kan tvingas söka elnätkoncession och bilda nätbolag, vilket är en verksamhet som i regel ligger utanför vindkraftägarens kompetensområde.
Vindresurs
Vindkraft måste byggas där det blåser bra. Det behövs ytterligare verifieringar av vindens energiinnehåll och dess kvalitet. Detta gäller i synnerhet skogsområden.
Förstärkt ägarkompetens och ökad konkurrens
Vindkraftägarna måste utveckla kompetens för att driva och underhålla vindkraftanläggningar. Det är önskvärt att konkurrensen bland leverantörer av kraftverk förbättras på den svenska marknaden. Nya leverantörer och koncept bör därför utvärderas.
Ovanstående hinder och flaskhalsar är dock inte unika för regionen utan gäller generellt för Sverige.
Vi tror att Västra Götalandsregionen genom projekt och verksamheter kan bidra till en positiv vindkraftutveckling inom länet, exempelvis genom att skapa forum för nätverksbyggande. Här har dialogmötena en viktig funktion att fylla. Regionen kan också engagera sig i utbildningsrelaterade frågor inom vindkraftområdet samt koordinera och samordna regionala satsningar och nätverk.