Klassificering av vindkraft som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Titel: Klassificering av vindkraft som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken
Författare:
Linklaters Advokatbyrå
Utgivare: Energimyndigheten
Årtal:
2004
Ämnesord:
Miljötillstånd
Rapport via Libris hemsida


Sammanfattning: Huvudsyftet med utredningen har varit att klargöra om dagens klasificering av vindkraft som miljöfarlig verksamhet kan anses som relevant i förhållande till främst andra energislag. Vindkraft utgör miljöfarlig verksamhet eftersom vindkraftverk innebär en användning av mark eller vatten som ger upphov till buller och skuggreflexer. Detta utgör dock inte skäl nog att för att klassificera vindkraft som tillstånds- eller anmälningspliktigt. I själva verket framstår det som om vindkraftverk medför relativt begränsade störningar i omgivningen jämfört med stora förorenande industrier och energianläggningar på motsvarande prövningsnivå i miljöbalken.

Enligt den praxis som har utvecklats är det svårt att få tillstånd till vindkraft om inte området utpekats som lämpligt för vindkraft i översiktsplan eller regionala planer. Avsaknaden av utpekande av riksintresse för vindkraft liksom att många kommuner inte tar upp vindkraft i översiktsplanen framstår som ett betydande hinder mot vindkraftsutbyggnaden.

Den överlappande och dubbla tillämpningen av hushållningsbestämmelserna som sker i både plan- och tillståndsärenden kan möjligen vara motiverad när det rör sig om stora förorenande industrier, men framstår inte som lika relevant i fråga om vindkraft. Frågan är om vindkraft överhuvudtaget regleras i rätt kapitel i miljöbalken. Enligt utredarnas bedömning hör vindkraften systematiskt bättre hemma under 12 kap miljöbalken som behandlar täkter, jordbruk och annan verksamhet i naturen. En förutsättning för en sådan förändring är dock att någon för miljön viktig del av prövningen inte går förlorad.

Utredningen visar vidare att nuvarande klassificering efter uteffekt inte är ändamålsenlig och att effektgränserna i vissa fall har en suboptimerande effekt.

/Sammanfattat av CVI