Titel: Gemensamma planeringsriktlinjer och pilotområden för vindkraft i Bohuslän – remisshandling
Författare: HydroGISAB
Utgivare: Länsstyrelsen i Västra Götaland
Årtal: 2003
Ämnesord: Kommunal planering
Remisshandling: Gemensamma planeringsriktlinjer och pilotområden för vindkraft i Bohuslän (pdf)
Bilaga 2 – projektbeskrivning (pdf)
Bilaga 3-16 (pdf)
Sammanfattning: Redan 1988-01-29 aktualiserades i Sotenäs, Strömstads och Tanums kommuner samt kommunalförbundet BOSAM frågan om principer för lokalisering och utbyggnad av vindkraft. Sedan dess har frågan varierat i intensitet för att de senare åren bli allt mer angelägen.
Bakgrunden till ett ökande intresse är framför allt miljödebatten med förnyelsebar energi, riksdagens beslut i olika frågor kring vindkraften, exploatörers intresse för regionen och möjligheten till ökad sysselsättning mm.
Bohuslän har särskilt goda förutsättningar då vindförhållanden erbjuder både mycket vind och energirik vind samt att området är relativt glest befolkad.
Mot exploateringsintressena står starka bevarandeintressen som finns angivna bl a i Miljöbalken, en omfattande turism, många fritidsboende och inte minst yrkesfisket – en viktig näringsgren som berörs vid havslokalisering.
Tjörns kommun tog initiativ till samråd med kommunerna i norra och mellersta Bohuslän och BOSAM 2002-07-01. Därvid beslutades föreslå kommunerna tillsammans med Västra Götalandsregionen att bilda en projektgrupp med uppgift att lämna förslag till riktlinjer för vindkraft i Bohuslän. De kommuner som deltagit är Tjörn, Orust, Uddevalla, Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Tanum och Strömstad. Till utredningen adjungerades Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Under 2002 organiserades arbetet, varvid en ledningsgrupp utsågs med en politiker från varje kommun, och en arbetsgrupp med en tjänsteman från varje kommun. Till utredningsarbetet knöts BOSAM som administrativ resurs. Utredningen antog namnet ”Vindkraft-Bohuslän”.
Utredningsarbetet påbörjades med en bred diskussion om principer för vindkraftens lokalisering. Samråd genomfördes med både Energimyndigheten och Länsstyrelsen om gällande lagstiftning och vilka möjligheter som föreligger för etablering av vindkraft. En ansökan till VindForsk (forskning och utvecklingsprojekt) upprättades. Slutligen gjordes en anmälan om intresse för s k pilotområden till Energimyndigheten. Enligt riksdagsbeslut kan projekt erhålla särskilt stöd vid etablering av vindkraft.
Eftersom Vindkraft-Bohuslän bygger på att ingående kommuner skall betraktas som en sammanhängande enhet, var frågeställningar om framtida riktlinjer för lokalisering av vindkraft och framtagande av pilotområden särskilt viktiga.
Vindkraft-Bohuslän har förutom vid lokalisering av en mängd faktorer som berör vindkraft, även företagit studieresa till andra kommuner med omfattande utbyggnad av vindkraft och tagit del av deras erfarenheter.
Vindkraft-Bohuslän har i rapporten föreslagit några pilotområden, dvs områden där vindkraftsanläggningar skall kunna uppföras för att oförutsedd påverkan på miljön skall kunna belysas. Områdena är belägna i havet, kusten och på land. Inom dessa områden kan sammanlagt vindkraft motsvarande 150 MW produceras. Till detta kan fogas att ytterligare 350 MW kan produceras genom befintliga verk samt viss nyetablering. Tillsammans skulle således ca 500 MW kunna produceras inom regionen.
Utanför dessa pilotområden och områden som kan utpekas i översiktsplaner (ÖP) skall stor restriktivitet beaktas vad gäller etablering av nya vindkraftverk.
Utredningen skall efter remissförfarande och revidering överlämnas till kommunerna och Länsstyrelsen, där den kan utgöra underlag vid etablering av ny vindkraft samt till kommunernas arbete med ÖP.